Сите статии

Мотивација за независно учење на англиски јазик

Познат е фактот дека главниот услов за да се научи успешно англиски е да се учи постојано. Освен ако имате одговорност да одите на часови по англиски, треба навистина сами да се мотивирате за да бидете постојани при учењето на нов јазик.

Мотивацијата може да биде внатрешна и надворешна. Внатрешната мотивација се препознава во ситуации кога црпиме сила за да продолжиме да работиме поради очекуваните и сигурни резултати. Внатрешната мотивација е онаа која не’ тера да го дадеме најдоброто од нас, моќна е, но понекогаш не е доволна.

Како и да е, ако внатрешната мотивација е зацврстена од настаните од нашиот секојдневен живот, ние тогаш ја добиваме така наречената надворешна мотивација. Ова се ситуациите кога ние сме приморани да преземеме чекори или да направиме промени без разлика на нашето расположение, желби или планови. Кога станува збор за учењето англиски јазик, надворешните мотиватори можат да бидат испит или нова работна позиција во некоја од земјите каде што се зборува англсики.

Неколку примери за создавање на надворешни мотиватори:

  1. Комуникација во земјите каде што се зборува англиски јазик, на форуми или социјални мрежи. Најдете форум и следете тема за која сте заинтересирани.
  2. Направе блог за тема за која сте заинтересирани и собирајте ги текстовите таму. На овој начин нема само да учете јазик туку и ќе бидете постручни во областа од Ваш интерес.
  3. Имате испланирано одмор во Ирска или Англија? Зошто да се ибратите на превеувач за помош? Поинтересно е сами да комуницирате со жителите на државата – домаќин.
  4. Што ако слушнете дека добра книга напишана на англиски јазик не е преведена на македонски се’ уште? Можеби Вие ќе бидете тие што ќе го сторите тоа!
  5. Дополнително можете да си поставете цел да полагате испит како што се TOEFL или IELTS за да добиете интернационален сертификат. Сами подгответе се за такви испити! Ако се помине добр, Вашите шанси за да најдете подобра работа ќе бидат значајно поголеми!

Започнете да изучувате англиски јазик денес!

Креирајте бесплатна сметка и започнете да изучувате англиски денес!
Креирај сметка